Kinderen

Rouwzorg Vlaanderen

Wat achtergrond bij de kinderboeken

Ik ben Katrien, nu bijna 37 en ik ben al 15 jaar gelukkig getrouwd met Maarten. Samen zijn we de ouders van Elias (10 jaar), Lieze (8 jaar), Flore ( 6 jaar) en Lente (2,5 jaar). In september 2010 kregen we te horen dat papa longkanker had. Eerst gaven de dokters ons nog hoop dat hij kon genezen, maar al gauw bleek dat hij het gevecht zou verliezen. Wij proberen alle dingen altijd open en eerlijk met de kinderen te bespreken, maar nu had ik er aanvankelijk geen idee van hoe ik hier aan kon beginnen… Ik had zelf het gevoel dat ik de hemel op mijn hoofd had gekregen. Er wordt bij ons heel vaak en graag gelezen en voorgelezen, dus dacht ik dat ik wel eens in de bibliotheek kon gaan kijken. Ik vond er heel veel, te veel, want ik zag de bomen door het bos niet meer.

Ik begon bij boekhandels binnen te lopen,onze situatie uit te leggen en te vragen welk boek een aanknopingspunt zou kunnen zijn voor de kinderen. Ik heb het op heel veel plaatsen tevergeefs gevraagd, maar uiteindelijk kwam ik in een prachtige boekenwinkel terecht, waar een verkoopster naar me luisterde en me de weg wees naar “ Matthijs en z’n opa”. Vanaf die moment leek ik ook beter te weten wat ik van boekjes over rouw verwachtte en leek ik op een of andere manier de boekjes beter te vinden die ons verder konden helpen.

Er zijn prachtige boekjes over dit thema, gemaakt, maar het zijn soms net verborgen pareltjes, die zo moeilijk te vinden zijn op het moment dat je ze het hardst nodig hebt. Daarom wil ik graag onze ervaringen met een aantal boeken delen. Want als tijd op raakt of al op is, kan eerlijkheid en openheid zoveel betekenen tussen mensen…

Naar boekbesprekingen